Pečené kuře podle Ondry


Kuře se zeleninovo-smetanovou omáčkou s výraznou chutí po citronu kuřecí maso příjemně osvěží, lahodně chutná s rýží.
4 porce
4 porce
2 kuřecí stehna
2 kuřecí prsa
4 lžíce oleje
100 g špeku
200 g mrkve
200 g celeru
200 g cibule
6 stroužků česneku
2 lžíce kremžské hořčice
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
snítka tymiánu a rozmarýnu
50 g cukru
1 citron
200 ml bílého vína
voda na podlití
200 ml smetany
mletý pepř
sůlpodáváme s rýží
Naporcované kuře osolíme, opepříme a na oleji každý kousek z obou stran opečeme dozlatova (opékáme nejprve kůží dolů) a přendáme do pekáče.
Slaninu nakrájíme na kostičky a zeleninu na hrubší kusy.
Na výpeku z kuřete vypečeme slaninu, přidáme bobkový list, nové koření a zeleninu.
Opékáme do zlatohněda, přidáme bylinky, hořčici, osmahneme, cukr, opět zarestujeme, vložíme citron na nakrájený kousky, zalijeme vínem, osolíme, chvilku povaříme a nalijeme na kuře. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 2 hodiny.
Ze zeleninového základu vyjmeme pečené porce kuřete, koření a snítky bylinek. Omáčku rozmixujeme, podle potřeby ji naředíme vroucí vodou, krátce povaříme a dochutíme.
Na závěr zjemníme smetanou.
Porce kuřete podáváme s rýží a podléváme omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: