Maso

Penang kari

Thajská klasika, kterou si s hotovou (zakoupenou) pastou připravíte raz dva. Filip s Ondřejem však tradiční pastu uvaří krok za krokem, nahlédněte, co vše se v tradičním základu skrývá.

8−10 porcí

Na základ

250 g pražených nesolených arašídů
50 g sušených chilli papriček nebo 100 g čerstvých
50 g očištěného galangalu
50 g citronové trávy
80 g česneku
50 g kořínků z koriandru
10 kafrových listů
250 g červená cibule
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce semínek koriandru
1 lžíce muškátového oříšku
slunečnicový nebo rýžový olej
1,2 kg hovězího krku

Na podlití

½ l vody
1 l ananasového džusu

Na dokončení

600 ml kokosového mléka
střik rybí omáčky
1 lžíce palmového cukru

Na podávání

lístky koriandru
pražené drcené nesolené arašídy
rýže basmati nebo jasmínová

Chilli papričky očistíme, vyjmeme semínka a pokrájíme.

Galangal oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Z citronové trávy oloupeme svrchní suché listy (nevyhazujeme, později je vložíme do vývaru k masu) a ty křehké nakrájíme na kolečka.

Česnek nakrájíme nahrubo.

Připravené chilli papričky, galangal, citronovou trávu, česnek a arašídy rozmixujeme v kuchyňském kutru na pastu.

Kořínky koriandru, kafrové listy a červenou cibuli nakrájíme nadrobno.

V hrnci rozpálíme olej, vmícháme pastu a restujeme, přidáme koriandr, kafrové listy a cibuli, osmahneme, vmícháme koření – drcený římský kmín, koriandr, nastrouhaný muškátový oříšek. Vše restujeme pozvolna a dlouho, až má pasta hnědou barvu.

Nakrájené maso na kostky (velké asi jako na guláš) vmícháme do směsi a opečeme, podlijeme vodou a ananasovým džusem, vložíme suché listy citronové trávy (po uvaření vyjmeme) a vaříme pod pokličkou doměkka.

Omáčku zjemníme kokosovým mlékem, dochutíme rybí omáčkou a palmovým cukrem.

Penang kari podáváme s rýží, sypeme lístky koriandru a drcenými arašídy.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl