Penang kari
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/215/215562221900027/429663.jpg?1445121323)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept1631.jpg?1445019762)
Thajská klasika, kterou si s hotovou (zakoupenou) pastou připravíte raz dva. Filip s Ondřejem však tradiční pastu uvaří krok za krokem, nahlédněte, co vše se v tradičním základu skrývá.
8−10 porcí
Na základ
250 g pražených nesolených arašídů
50 g sušených chilli papriček nebo 100 g čerstvých
50 g očištěného galangalu
50 g citronové trávy
80 g česneku
50 g kořínků z koriandru
10 kafrových listů
250 g červená cibule
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce semínek koriandru
1 lžíce muškátového oříšku
slunečnicový nebo rýžový olej
1,2 kg hovězího krku
Na podlití
½ l vody
1 l ananasového džusu
Na dokončení
600 ml kokosového mléka
střik rybí omáčky
1 lžíce palmového cukru
Na podávání
lístky koriandru
pražené drcené nesolené arašídy
rýže basmati nebo jasmínová
Chilli papričky očistíme, vyjmeme semínka a pokrájíme.
Galangal oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Z citronové trávy oloupeme svrchní suché listy (nevyhazujeme, později je vložíme do vývaru k masu) a ty křehké nakrájíme na kolečka.
Česnek nakrájíme nahrubo.
Připravené chilli papričky, galangal, citronovou trávu, česnek a arašídy rozmixujeme v kuchyňském kutru na pastu.
Kořínky koriandru, kafrové listy a červenou cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej, vmícháme pastu a restujeme, přidáme koriandr, kafrové listy a cibuli, osmahneme, vmícháme koření – drcený římský kmín, koriandr, nastrouhaný muškátový oříšek. Vše restujeme pozvolna a dlouho, až má pasta hnědou barvu.
Nakrájené maso na kostky (velké asi jako na guláš) vmícháme do směsi a opečeme, podlijeme vodou a ananasovým džusem, vložíme suché listy citronové trávy (po uvaření vyjmeme) a vaříme pod pokličkou doměkka.
Omáčku zjemníme kokosovým mlékem, dochutíme rybí omáčkou a palmovým cukrem.
Penang kari podáváme s rýží, sypeme lístky koriandru a drcenými arašídy.
Ohodnoťte tento recept: