Maso

Telecí pečeně na bílém víně se smetanovou cuketou a bylinkovou strouhankou

Lahůdkový pokrm, který si zaslouží podávat při slavnostní příležitosti.

6 porcí

1 kg telecí plece nebo kýty
80 g pancetty na špikování
80 g pancetty do základu
4 lístky šalvěje
2 bílé cibule
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
olivový olej
400 ml suchého bílého vína
80 g másla

Telecí kýtu prošpikujeme klínky pancetty, osolíme, proložíme lístky šalvěje a svážeme provázkem, abychom z masa vytvarovali pěkný váleček.

Druhou část pancetty nakrájíme na kostičky, stejně tak cibuli. Řapíkatý celer a mrkev krájíme na větší kousky.

Na troše olivového oleje opečeme maso, nejlépe v pekáči ze všech stran, do základu vsypeme všechnu nakrájenou zeleninu i pancettu, opečeme, podlijeme vínem, přidáme máslo a při 175 °C pečeme doměkka, cca 1,5−2 hodiny.

smetanová cuketa

600 g zelené cukety
600 g žluté cukety
80 g másla
200 g zakysané smetany (crème fraîche)
hrst plocholisté petrželky
muškátový oříšek
sůl

Z cuket pomocí škrabky na brambory naškrábeme dlouhé tenké plátky. Na rozehřátém másle je osmahneme, ochutíme muškátovým oříškem, nasekanou petrželkou, vmícháme zakysanou smetanu a osolíme.

bylinková strouhanka

½ francouzské bílé bagety
směs bylinek (šalvěj, estragon, pažitka)

Z bagety okrájíme kůrku, nadrobíme na drobky, nasucho pečeme, přidáme bylinky, jakmile se rozvoní, odstavíme.

na podávání

100 g přepuštěného másla

Servírujeme plátek masa, zeleninu, cuketu, posypeme strouhankou a přelijeme přepuštěným máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl