Telecí pečeně na bílém víně se smetanovou cuketou a bylinkovou strouhankou


Lahůdkový pokrm, který si zaslouží podávat při slavnostní příležitosti.
6 porcí
1 kg telecí plece nebo kýty
80 g pancetty na špikování
80 g pancetty do základu
4 lístky šalvěje
2 bílé cibule
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
olivový olej
400 ml suchého bílého vína
80 g másla
Telecí kýtu prošpikujeme klínky pancetty, osolíme, proložíme lístky šalvěje a svážeme provázkem, abychom z masa vytvarovali pěkný váleček.
Druhou část pancetty nakrájíme na kostičky, stejně tak cibuli. Řapíkatý celer a mrkev krájíme na větší kousky.
Na troše olivového oleje opečeme maso, nejlépe v pekáči ze všech stran, do základu vsypeme všechnu nakrájenou zeleninu i pancettu, opečeme, podlijeme vínem, přidáme máslo a při 175 °C pečeme doměkka, cca 1,5−2 hodiny.
smetanová cuketa
600 g zelené cukety
600 g žluté cukety
80 g másla
200 g zakysané smetany (crème fraîche)
hrst plocholisté petrželky
muškátový oříšek
sůl
Z cuket pomocí škrabky na brambory naškrábeme dlouhé tenké plátky. Na rozehřátém másle je osmahneme, ochutíme muškátovým oříškem, nasekanou petrželkou, vmícháme zakysanou smetanu a osolíme.
bylinková strouhanka
½ francouzské bílé bagety
směs bylinek (šalvěj, estragon, pažitka)
Z bagety okrájíme kůrku, nadrobíme na drobky, nasucho pečeme, přidáme bylinky, jakmile se rozvoní, odstavíme.
na podávání
100 g přepuštěného másla
Servírujeme plátek masa, zeleninu, cuketu, posypeme strouhankou a přelijeme přepuštěným máslem.
Ohodnoťte tento recept: