Různé

Dýňový chléb

Do žluta zbarvený a vláčný je dýňový chléb, chutná samotný, s máslem či různými pomazánkami.

400 g hladké mouky
20 g droždí
1 lžička cukru
200 ml vlažné vody
1 vrchovatá lžička soli
200 g dýňového pyré
2 hrsti vlašských ořechů
2 hrsti dýňového semínka
slaná voda na potření

Mouku přesejeme do mísy, uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažnou vodou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Když kvásek vyběhne, vmícháme dýňové pyré, nahrubo rozdrcené vlašské ořechy a dýňová semínka (část ponecháme na posypání). Vypracujeme těsto, poprášíme moukou a necháme v utěrkou zakryté míse hodinu kynout, během kynutí promísíme.

Poté přendáme do chlebové formy vyložené pečicím papírem, potřeme slanou vodou, posypeme dýňovým semínkem a necháme ještě 20 minut kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45−60 minut.

Pozn.: dýňové pyré připravíme tak, že slupky a semen zbavenou dýni (druh hokaido se nemusí loupat) nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu oleje a vaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

120 hlasů

Další recepty Celý díl