Čočková polévka se slaninou a chlebovými krutony


Připomínáme recept na tradiční čočkovou polévku, lahodnou a vydatnou!!!
4−6 porcí
2 hrsti čočky
voda na namočení čočky
½ lžíce sádla
50 g selské slaniny
1 malá cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
asi 1,2 l vody
mletý pepř
majoránka
sůl
Na podávání
2 krajíce chleba
sádlo
Na lžíci sádla vypečeme slaninu nakrájenou na kostičky, osmahneme nakrájenou cibuli a česnek (dva stroužky), opranou čočku, zasypeme lžící hladké mouky, osmahneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu. Příkon tepla ztlumíme a pozvolna vaříme, až je čočka měkká. Poté polévku dochutíme dvěma stroužky česneku utřeného se solí, opepříme, vmícháme majoránku, popřípadě dosolíme.
Polévku podáváme s kostkami chleba opečenými na sádle.
Ohodnoťte tento recept: