Žemlovka s jablky

Do křupava propečená sladká houska, která se vám v ústech prolomí do jablkové náplně voňavé po skořici a rozinkách (chcete-li i rumu) - to je žemlovka, která i druhý den, studená, chutná výtečně. Vyzkoušejte teplou žemlovku doplnit zakysanou smetanou. Je to fantazie.
větší pekáč
korpus
1 a půl veky
3 vejce
500 ml mléka
80 g moučkového cukru
vanilkový cukr
jablková náplň
1 kg jablek
80 g moučkového cukru
2 hrsti rozinek
2 hrsti sekaných vlašských ořechů
50 ml rumu
mletá skořice a skořicový cukr
100 g másla
kysaná smetana
máta nebo meduňka na ozdobení
1. Žemle nebo veku pokrájenou na plátky namáčíme v mléce s rozšlehanými vejci, moučkovým a vanilkovým cukrem, a ihned klademe těsně vedle sebe na dno vymaštěné formy.
2. Na veku navršíme na jemné plátky pokrájená jablka smíchaná s cukrem, skořicí, skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy zakápneme rumem. Jablkovou náplň pokryjeme druhou vrstvou žemlí, na niž poklademe plátky másla. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
3. Jednotlivé porce lehce pocukrujeme, můžeme doplnit kysanou smetanou a snítkou máty nebo meduňky.
Ohodnoťte tento recept: