Grilovaná zelenina s bazalkou, pošírovaným vejcem a parmezánem


Pro léto jako stvořená kombinace zeleniny a bylinek. Nepřehlédněte, jak správně připravit pošírované vejce.
4 porce
800 g mix zeleniny – lilek, cuketa, červená cibule, červená a žlutá paprika, cherry rajčátka
olej na opečení
Marináda
6 lžic olivového oleje
2 snítky bazalky
1 stroužek česneku
mletý pepř
sůl
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme 15−20 minut odležet, aby pustil vodu (s vodou odejde hořká chuť), poté osušíme.
Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kusy.
Připravíme marinádu – do oleje vmícháme nasekanou bazalku, česnek, ochutíme pepřem a solí.
Na rozpálené pánvi opékáme zeleninu, zprudka a krátce, nejprve lilek z obou stran, poté cuketu, papriky a rajčátka a ihned vkládáme do marinády. Necháme odležet.
Grilovanou zeleninu servírujeme spolu se salátkem, hoblinkou parmezánu a pošírovaným vejcem (viz níže).
Salát
směs listových salátů – frisé, polníček, baby špenát, lístky červené řepy
olivový olej
citrusový ocet nebo citrusová šťáva
hnědý cukr
mletý pepř
sůl
hoblinky parmazánu
Olivový olej vymícháme s octem, cukrem, pepřem a solí v hladkou emulzi, promícháme se směsí listových salátů. Při servírování doplníme hoblinkou parmezánu.
Pošírovaná vejce
4 vejce
1 l vody
50 ml octa
Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená), ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.
Ohodnoťte tento recept: