Kohout na víně


Je mnoho způsobů, jak připravit kohouta na víně. Kluci tentokrát zvolili starofrancouzský recept. Naloženého kohouta v základu můžete nechat v lednici víc než jeden den, dokonce i celý týden.
Kohout na víně je prostě kulinářský proces, který není radno zanedbat. Odměna pak přijde při hodování.
1 kohout o váze asi 2,5 kg
sůl
3 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
½ malého celeru
olivový olej
100 g rajčatového protlaku
2 šalotky
150 g zauzené slaniny
divoké koření – celý pepř, nové koření, bobkový list
svazek čerstvých bylinek – šalvěj, petržel, rozmarýn, tymián
vinný ocet
0,7 l červeného vína Rulandské modré
100 g másla
Na podávání
100 g slaniny
200 g žampionů
2 snítky tymiánu
80 g nakládaných cibulek
100 g drůbežích jatervařená polenta
Kohouta naporcujeme a osolíme, zeleninu nakrájíme nahrubo.
Na oleji orestujeme zeleninu do zlatohněda, vmícháme protlak, opět krátce osmahneme, přidáme nakrájenou šalotku, špek, bobkový list, v gáze uvázané koření (celý pepř a nové koření), svazek bylinek, zastříkneme vinným octem a zlijeme vínem, krátce zavaříme a necháme zchladnout. Do chladného základu vyskládáme kohouta a necháme minimálně 24 hodin marinovat. Lépe i déle.
Poté pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka. Podle potřeby můžeme během pečení podlít vínem nebo vodou.
Měkké maso vyjmeme, stejně tak i koření a svazek bylinek. Omáčku rozmixujeme nebo přepasírujeme a zjemníme máslem, popřípadě dosolíme a zalijeme jí kohouta. Podáváme s žampiony na slanině (příprava viz níže) a pečivem nebo polentou.
Žampiony na slanině
Na pánvi vypečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme oloupané a nakrájené žampiony bez nožiček, drhnutý tymián, nakládané cibulky a opečeme. Na závěr vmícháme očištěná a na drobné kousky nakrájená játra.
Ohodnoťte tento recept: