Maso

Jelení hřbet s třešňovou omáčkou a ricottovými noky

Pěkný kousek šťavnatého steaku z divočiny, doplněný o výraznou, sladkokyselou omáčku s lehce trpkou podchutí, a jemné, rozplývající se bramborové noky, jsou skutečným kulinářským zážitkem.

4 steaky z jeleního hřbetu (po 180 g)
olivový olej
tymián
mletý pepř
sůl

Každý steak ochutíme pepřem, olivovým olejem, který zlehka do masa vpracujeme, přidáme snítku tymiánu a necháme odležet.

Před podáváním opékáme na rozpálené pánvi na stupeň propečení medium rare a na závěr osolíme. Podáváme s třešňovou omáčkou a bramborovými noky – viz níže.

Třešňová omáčka

300 ml červeného vína
1 ks zázvoru
2 ks galangalu
2 ks citronové trávy
2 ks badyánu
1 hoblinka pomerančové kůry
200 ml třešňového pyré

Do kastrůlku k červenému vínu vložíme očištěný a nakrájený zázvor s galangalem, naklepanou citronovou trávu, badyán, hoblinku pomerančové trávy a redukujeme do omáčkové konzistence, přecedíme a smícháme s třešňovým pyré.

Noky

200 g vařených brambor
80 g ricotty
1 vejce
muškátový oříšek
80 g polohrubé mouky
sůl

Vařené brambory přepasírujeme nebo nastrouháme najemno a smícháme s ricottou, vejcem a moukou, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a solí.

Zpracované těsto na pomoučeném vále vyválíme do „hada“, ze kterého krájíme 2cm noky, které ihned vaříme v osolené vodě asi 3 minuty.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl