Maso

Kuřecí prso plněné bylinkovým máslem s rizotem z červené řepy

Kuřecí maso s bylinkovým máslem chutná skvěle, to všichni víme. Ovšem doplníte-li ho nádherně růžovým rizotem po Italsku, oči i chuťové pohárky zaplesají.

4 porce

4 kuřecí prsa s kůží a kostí
200 g másla
snítka tymiánu
snítka petrželky
snítka rozmarýnu
citronová kůra
mletý pepř
sůl
20 ml olivového oleje

Do kuřecích prsou prokrojíme kapsu.

Máslo rozmačkáme a smícháme se sekanými bylinkami, citronovou kůrou, solí a pepřem. Bylinkovým máslem naplníme kuřecí prsa, osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Opékáme nejprve stranou s kůží. Maso dopečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C ještě asi 10 minut.

Rizoto

20 ml olivového oleje
1 cibule
200 g rýže arborio
400 ml vývaru z červené řepy
400 ml vody
50 ml bílého vína
4 lžíce pyré z červené řepy
mletý pepř
sůl
20 g strouhaného parmezánu
20 g másla
50 ml 33% smetany

Před samotnou přípravou rizota si uvaříme pyré z červené řepy.

Řepu oloupeme a nakrájíme na kostky, vložíme do vody, přidáme koření (fenykl nebo anýz, badyán, trochu soli) a ocet. Vaříme doměkka, vyjmeme koření a s přiměřeným množstvím vývaru rozmixujeme. Zbylý odvar z řepy ponecháme, pro přípravu rizota ho naředíme vodou.

Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme rýži a osmahneme, zalijeme částí odvaru z červené řepy (ředíme vodou), bílým vínem, vaříme pozvolna za stálého míchání, jakmile se tekutina odvaří, opět trochu dolijeme a takto postupujeme, až je rýže měkká. Vmícháme pyré z červené řepy, osolíme, opepříme, vmícháme strouhaný parmezán, máslo a trochu smetany.

Ohodnoťte tento recept: 

37 hlasů

Další recepty Celý díl