Hermelínový salát


Tuze dobrý a tuze vydatný salát chutná ještě víc s výtečným domácím pečivem – banketkami.
6 porcí
300 g hermelínu
200 g šunky od kosti v celku
3 vejce vařená natvrdo
1 šalotka
pažitka
Dresink
150 g majonézy
80 g zakysané smetany
špetka sladké papriky
špetka bílého pepře
pár kapek citronové šťávy
Vychlazený hermelín a šunku nakrájíme na kostičky o velikosti ½ cm. Šalotku a vejce nakrájíme na drobné kostičky, pažitku nasekáme.
Majonézu vymícháme s uvedenými ingrediencemi a smícháme s nakrájenými surovinami. Necháme dobře vychladit a podáváme s pečivem.
Banketky
25 g droždí
1 lžíce cukru
½ kg hladké mouky
100 g másla
40 g žloutků
12 g soli
200−250 ml mléka
Droždí vymícháme s cukrem, přidáme, hladkou mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a teplé mléko. Zaděláme hladké těsto, které necháme 1 hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z těsta tvarujeme a pleteme různé tvary – rohlíčky, houstičky, bulky, které necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15−20 minut kynout. Potřeme je žloutkem rozmíchaným se solí, sypeme kmínem, sezamovým semínkem nebo hrubozrnnou solí a pečeme při 170 °C 10−15 minut dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: