Hovězí steak Rossini


Pokrm, který se řadí mezi kulinářské kousky vysoké gastronomie.
800 g hovězí svíčkové
4 snítky tymiánu
2 šalotky
10 kuliček celého pepře
0,7 l vína Sauvignon Blanc
olivový olej
Maso vcelku očistíme, utáhneme do folie, folii vidličkou propícháme, vložíme do přiměřeně velké nádoby, přidáme tymián, plátky šalotky, celý pepř a zalijeme vínem. Takto necháme v chladu odležet 12 hodin.
Folii sejmeme, maso osušíme, naporcujeme a na steakové pánvi s trochou olivového oleje opečeme z každé strany 2 minuty, poté dopečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 5 minut.
Hotové steaky pokládáme na připravené tousty (veškeré další komponenty pokrmu jsou popsány níže), osolíme, navršíme opečená foie gras, nastrouháme lanýž a přelijeme madeirskou omáčkou. Podáváme se šafránovými brambůrky.
Tousty
4 plátky toustového chleba
3 vařené morkové kosti
50 g másla
snítka plocholisté petrželky
3 stroužky česneku
sůl
Morkové kosti uvaříme a vyjmeme z nich obsah, na pánvičce na másle opečeme, propasírujeme a smícháme s nadrobno nasekanou petrželkou a česnekem utřeným se solí.
Těsně před podáváním tousty nasucho opečeme, obalíme v morkovém másle. Na talíři na ně poklademe steak.
Madeirská omáčka
1 šalotka
50 g másla
200 ml demi-glace
100 ml madeirského vína
podle potřeby červené víno nebo masový vývar na zředění
Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibulku dosklovata, zalijeme demi-glace, madeirským vínem a podle potřeby zředíme červeným vínem nebo masovým vývarem.
120 g foie gras
hladká mouka
Játra obalíme v hladké mouce a na pánvi je na troše olivového oleje zprudka opečeme z obou stran.
lanýže
Příloha
šafránové brambory
Ohodnoťte tento recept: