Maso

Salát na thajský způsob se zataženým hovězím steakem

Výtečný salát, jehož dokonalá chuť pobízí k dalšímu a dalšímu soustu. Nenechte se odradit množstvím použitých ingrediencí – každá má svůj smysl.

4–6 porcí

Sezamovo-zázvorový dresink

40 ml rýžového octa
60 ml limetkové šťávy
40 g palmového nebo třtinového cukru
1 lžička sójové omáčky
1 lžíce čerstvého zázvoru na kostičky
1 lžíce šalotky na kostičky
1 stroužek nadrobno sekaného česneku
1 lžička červené thajské kari pasty
šťáva a kůra z jedné limetky
60 ml burákového oleje
2 lžíce sezamového oleje
čerstvý koriandr
čerstvě mletý pepř
sůl

Všechny uvedené ingredience smícháme, čerstvě nasekaný koriandr přidáme až na závěr.

Část dresinku použijeme na marinování masa.

Steak a salát

400−600 g hovězího masa na steak (svíčková, roštěnec, flank)
2 lžíce rostlinného oleje
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
půl hlávky římského salátu
4 hrsti čerstvého mladého špenátu
1 cibule
1 chilli paprička
100 g žampionů nebo shiitake
hrst buráků
1 lžíce čerstvého koriandru
hrst sekané thajské bazalky
hrst sekané máty
2 jarní cibulky
4 ředkvičky
½ červené cibule
1 lžíce černého a bílého sezamového semínka
vlasové rýžové nudle a olej na smažení
limetka a máta na ozdobu

Plát masa marinujeme v části výše uvedeného dresinku, ponecháme takto 2 hodiny. Poté z masa otřeme marinádu a opečeme na grilovací pánvi zprudka z obou stran 2 minuty a dopečeme v troubě vyhřáté na 120 °C 10−15 minut. Maso necháme „vydechnout“, krájíme na tenké plátky a podáváme se salátem.

Těsně před podáváním promícháme dresink s nakrájenou zeleninou, žampiony a bylinkami.

Nudle osmažíme po jednotlivých porcích ve velmi rozpáleném oleji, ani ne během vteřiny vyběhnou, ihned vyjmeme na savý papír.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl