Důlkové koláčky


Roztomilé křehké koláčky s výtečnou meruňkovou marmeládou, která skvěle ladí s chutí mandlí.
250 g hladké mouky
150 g másla
2 žloutky
50 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
citronová kůra
špetka soli1 vejce na potření
50 g mletých mandlí
meruňková zavařenina
moučkový cukr na posypání
Z prosáté mouky, másla změklého při pokojové teplotě, žloutků, moučkového a vanilkového cukru, citronové kůry a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Vložíme do folie a necháme odležet, nejlépe do druhého dne.
Poté vyválíme hady, z nich nakrájíme stejné dílky, abychom mohli v dlaních vytvarovat kuličky o velikosti menšího vlašského oříšku. Do kuliček promáčkneme druhým koncem vařečky důlek, koláček potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dorůžova.
Vychladlé plníme hustší marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Důlkové koláčky jsou dobré těsně po upečení, ale jako většinu vánočního cukroví je vhodné nechat v chladu odležet.
Ohodnoťte tento recept: