Hrníčková sekaná s vypečeným špekem a kapustovo-kedlubnovým ragú


Pochutnejte si na vylepšené domácí sekané.
12 porcí
1 hrnek = 300 ml
4 hrnky mletého hovězího masa (cca 1 kg)
4 hrnky mletého vepřového bůčku (cca 1 kg)
1 hrnek nakrájeného zauzeného špeku
1 hrnek krájené červené cibule
1 hrnek sekaných bylinek (majoránka, oregano, tymián, plocholistá petržel)
4 stroužky česneku
1 hrnek krájené žemle
1 hrnek mléka
2 vejce
mletý pepř
sůl
Na hrubší šajbě umeleme maso. Na kostičky nakrájený špek vypečeme, přidáme cibuli, opečeme, vmícháme bylinky, česnek nasekaný nahrubo a ještě zlehka orestujeme. Do tohoto základu vmícháme mleté maso, vejce, mletý pepř, sůl, žemle, které navlhčíme mlékem. Vše dobře vymícháme. Do pekáče vytvarujeme dvě šišky, ruce si máčíme ve studené vodě, sekané pěkně uhladíme. Podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °C asi 1 hodinu. Po vyjmutí z trouby necháme sekanou „vydechnout“, poté krájíme plátky a podáváme s chlebem a hořčicí nebo s kapustovým ragú – viz níže.
Kapustové ragú
½ hrnku přepuštěného másla
4 hrnky kapusty
2 hrnky kedlubny
1 lžíce cukru
1 hrnek bílého vína
muškátový oříšek
sůl
pažitka
Na přepuštěném másle opečeme nejprve nakrájenou kapustu, zprudka a krátce, vyjmeme, poté opečeme nakrájenou kedlubnu, zasypeme cukrem, necháme rozpustit na karamel, zalijeme vínem, necháme zredukovat a vmícháme zpět kapustu. Ochutíme muškátovým oříškem, solí.
Ohodnoťte tento recept: