Vegetariánský burger s cuketou a tofu
Masových burgerů griloval Filip s Ondrou už pěknou řádku. Ale tento výtečný vegetariánský má premiéru až dnes.
4 porce
Domácí houstičky
1 cibule
30 g másla
170 ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
⅓ kostičky droždí
300 g hladké mouky
1 lžička soli
1 vejce
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přilijeme teplé mléko, přidáme ostatní ingredience a orestovanou cibulku na másle dozlatova. Necháme vykynout, během kynutí dvakrát promísíme. Poté znovu prohněteme, připravíme čtyři bulky a ještě necháme kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 25−30 minut.
Během kynutí a pečení připravíme náplň do burgerů – viz níže.
Vychladlé housky rozkrojíme a obě půlky opečeme na grilu na straně řezu. Spodní stranu potřeme ochucenou majonézou, poklademe rajčatovou salsou, grilovaným tofu a cuketou, přidáme plátek sýra a přiklopíme vrchní opečenou částí žemle, kterou jsme ještě na řezu zakápli olivovým olejem.
Náplň do housek
200 g větší očištěné cukety
200 g marinované tofu (marináda viz níže)
rajčatová salsa (viz níže)
kari majonéze (viz níže)
4 plátky chedaru
Cuketu podélně rozkrojíme, lžící vyjmeme semínka. Cuketu nakrájíme na plátky asi 1 cm silné a grilujeme spolu s marinovaným tofu.
Marináda na tofu
chilli
olivový olej
mletý pepř
sůl
Chilli smícháme s olivovým olejem, pepřem a solí. Do marinády vložíme plátky tofu, necháme odležet a poté s cuketou ogrilujeme.
Rajčatová salsa
2 rajčata
petrželka
citronová šťáva
olivový olej
mletý pepř
sůl
Rajčata rozkrojíme, vyjmeme semínka (nevyhazujeme použijeme při přípravě jiného pokrmu) a dužinu nakrájíme na drobné kostičky, smícháme se sekanou petrželkou, citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí. Necháme 15 minut odležet.
Kari majonéza
majonéza
med
kari
Majonézu smícháme s medem a kari, množství si upravíme podle své chuti.
Ohodnoťte tento recept: