Zeleninová jídla

Vegetariánský burger s cuketou a tofu

Masových burgerů griloval Filip s Ondrou už pěknou řádku. Ale tento výtečný vegetariánský má premiéru až dnes.

4 porce

Domácí houstičky

1 cibule
30 g másla
170 ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
⅓ kostičky droždí
300 g hladké mouky
1 lžička soli
1 vejce

Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přilijeme teplé mléko, přidáme ostatní ingredience a orestovanou cibulku na másle dozlatova. Necháme vykynout, během kynutí dvakrát promísíme. Poté znovu prohněteme, připravíme čtyři bulky a ještě necháme kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 25−30 minut.

Během kynutí a pečení připravíme náplň do burgerů – viz níže.

Vychladlé housky rozkrojíme a obě půlky opečeme na grilu na straně řezu. Spodní stranu potřeme ochucenou majonézou, poklademe rajčatovou salsou, grilovaným tofu a cuketou, přidáme plátek sýra a přiklopíme vrchní opečenou částí žemle, kterou jsme ještě na řezu zakápli olivovým olejem.

Náplň do housek

200 g větší očištěné cukety
200 g marinované tofu (marináda viz níže)
rajčatová salsa (viz níže)
kari majonéze (viz níže)
4 plátky chedaru

Cuketu podélně rozkrojíme, lžící vyjmeme semínka. Cuketu nakrájíme na plátky asi 1 cm silné a grilujeme spolu s marinovaným tofu.

Marináda na tofu

chilli
olivový olej
mletý pepř
sůl

Chilli smícháme s olivovým olejem, pepřem a solí. Do marinády vložíme plátky tofu, necháme odležet a poté s cuketou ogrilujeme.

Rajčatová salsa

2 rajčata
petrželka
citronová šťáva
olivový olej
mletý pepř
sůl

Rajčata rozkrojíme, vyjmeme semínka (nevyhazujeme použijeme při přípravě jiného pokrmu) a dužinu nakrájíme na drobné kostičky, smícháme se sekanou petrželkou, citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí. Necháme 15 minut odležet.

Kari majonéza

majonéza

med

kari

Majonézu smícháme s medem a kari, množství si upravíme podle své chuti.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl