Hovězí pečeně na cibuli


Tradiční pokrm, který Rakušané zbožňují, stejně jako Češi, Moravané i Slezané.
1 kg hovězího nízkého roštěnce nebo zadní kýty
3 cibule
slunečnicový olej
asi ¾ l hovězího vývaru
mletý pepř
sůl
1 lžíce hladké mouky
100 ml červeného vína
Maso nakrájíme na plátky, nasekneme okraje, osolíme, opepříme (nenaklepáváme).
Cibuli nakrájíme na kostičky.
Maso opečeme na rozpáleném oleji z obou stran a vyjmeme, do výpeku vložíme cibuli a opečeme (podle potřeby přidáme olej) do zlatohnědé barvy, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme hovězím vývarem, červeným vínem, vložíme zpět maso, zakryjeme pokličkou, vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C pečeme asi 1,5 hodiny.
Smažená cibule na podávání
4 cibule
olej
Cibule nakrájíme na klínky, opečeme v dostatečném množství oleje do zlatohněda a necháme okapat na savém papíru.
Brambory na rozmarýnu
brambory vařené ve slupce
olej
rozmarýn
mletý pepř
sůl
Oloupané brambory nakrájíme a opečeme na oleji s nasekaným rozmarýnem, opepříme, osolíme.
Na talíř servírujeme porci masa se šťávou, brambory a doplníme smaženou cibulí.
Ohodnoťte tento recept: