Zeleninová jídla

Artyčoky podle Reine Sammut

U tohoto receptu máme šanci zhlédnout, jak správně pracovat s artyčoky. Jejich čistění má přesný postup. Pravda, nabídka artyčoků v naší zemi není běžná, ale v sezóně se příležitost namane. Proto je dobré býti připraven. Artyčoky patří mezi jemnou, královskou zeleninu a možnost ochutnat je, bychom měli vyhledávat.

8 artyčoků
voda
citron
1 mrkev
1 menší cibule
1 stroužek česnek
2 plátky špeku nebo pancetty
olivový olej
mletý pepř
sůl
sklenka bílého vína
snítka tymiánu
¾ litru kuřecího vývaru
čerstvá bazalka

Očistěné artyčoky vložíme do vody s citronovou šťávou, aby nezhnědly.

Mrkev, cibuli a špek nakrájíme na malinkaté kostičky, česnek nasekáme.

Na olivovém oleji nejprve vypečeme špek s cibulí, po chvilce přidáme mrkev, opečeme, poté česnek, osolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem, necháme zredukovat, přidáme snítku tymiánu, zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme k varu, vložíme artyčoky a vaříme 15–20 minut.

Na talíř servírujeme artyčoky, doplníme zeleninou a šťávou, ozdobíme bazalkou.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl