Maso

Kachna na medovině s červeným zelím

8 porcí - pro velké jedlíky

kachna

2 kachny
4 jablka
400 ml medoviny
hřebíček
drcený kmín
sůl

zelí

1 hlávka červeného zelí
100 g vepřového sádla
2 červené cibule
750 ml červeného vína
100 g rozinek
100 g loupaných mandlí
150 ml medu
sůl
ocet
(podle potřeby zahustíme chlebem máčeným ve víně)

1. Kachny omyjeme, odkrojíme krk a založíme křídla, řádně osolíme a posypeme kmínem. Do dutiny vložíme jablka napíchaná hřebíčkem.

2. Vložíme do pekáče prsama dolů na odkrojený a rozkrojený krk, podlijeme medovinou.

3. Pečeme v troubě na 150 °C dozlatova, přeléváme výpekem a v půli pečení otočíme (asi po jedné hodině).

4. Podle potřeby podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Když je kachna měkká, dopečeme ji „na barvu“.

5. Kachnu po upečení vyjmeme z pekáče a vykostíme (rozpůlíme ji, odtrhneme hrudní koš, odřízneme křídlo a odštípneme konec stehenní kosti).

6. Vypečenou šťávu přivedeme k varu, podle potřeby zahustíme chlebem namočeným ve víně. Poté šťávu propasírujeme.

7. Cibuli nakrájíme nahrubo, červené zelí také.

8. V hrnci rozpustíme sádlo, na něm opečeme cibuli dozlatova, přidáme zelí a orestujeme, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Osolíme, osladíme medem, přidáme rozinky a pokrájené mandle.

9. Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem, podle potřeby dohustíme opět chlebem či vekou.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl