Espada s fenyklovým ragú
Základem madeirské kuchyně jsou logicky ryby. Espadu, rybu lovenou z hloubky až 1500 metrů, můžete ochutnat právě na tomto kouzelném ostrově. Ryby vyhlíží trochu strašidelně, jsou černé, úhořovitého tvaru, se špičatými zuby a velkýma vypoulenýma očima. Jejich maso je však bílé, jemné a velmi chutné. Vylovené espady a další ryby si můžete dobře prohlédnout na funchalské tržnici.
4 porce
800 g filetu ryby espada
1 velký fenykl
200 g dýně
citron
balsamikový krém
mletý pepř
sůl
chipsy ze sladkých brambor (batátů)
Kůži ryby důkladně očistíme, filety nakrájíme na menší kusy a na straně kůže nařízneme. Porce ryby pokapeme citronem z obou stran a osolíme.
Na pánvi s rozpuštěným máslem a trochou olivového oleje opečeme rybu nejprve stranou, kde nebyla kůže, pak obrátíme. Rybu opečenou dozlatova vyjmeme a ve výpeku opečeme na malé kostičky nakrájenou dýni, zakápneme balsamikovým krémem.
Ve druhé pánvi opečeme na olivovém oleji na tenké plátky nakrájený fenykl, osolíme, opepříme.
Na talíř servírujeme porci ryby, dýně, fenyklového ragú a chipsy usmažené ze sladkých brambor (batátů).
Ohodnoťte tento recept: