Sata a arašídová omáčka (Sate Dan Kuah Kacang)
Snad to nejtradičnější malajsijské jídlo představuje právě satay. Jedná se o marinované kousky masa, napíchnuté na špejli a grilované, podávané s arašídovou omáčkou a rýžovými kostkami. Neznáme zatím nikoho, koho by toto jídlo neuchvátilo.
Maso
Základ na marinádu
30 g čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
3 stonky citronové trávy
2 lžíce hnědého cukru
125 ml medu
2 lžíce olejeSměs koření
2 lžíce mletého fenyklu
2 lžíce mletého římského kmínu
2 lžíce mletého koriandru
2 lžíce mleté kurkumy
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky chilliPokrájený zázvor, česnek, citronovou trávu, cukr, med a olej rozmixujeme v pastu, do níž přidáme směs koření.
600 g vykostěných kuřecích stehen
Na potírání při grilování
směs kokosového mléka a oleje
Kuřecí maso nakrájíme na proužky cca 2 × 6 cm, marinujeme 2−3 hodiny a napichujeme na dřevěné grilovací špejle. Pokud budeme opékat na grilu nad dřevěným uhlím, špejle předem namočíme.
Při opékání potíráme maso směsí kokosového mléka a oleje.
Po opečení podáváme s arašídovou omáčkou.
Arašídová omáčka
500 g arašídů
slunečnicový olej
2 stonky citronové trávy
2 menší cibule (bílá a červená)
2 stroužky česneku
3 lžíce mletého fenyklu
3 lžíce mletého koriandru
2 lžíce mletého římského kmínu
½ lžičky chilli
5 ořechů kemiri (volitelné)
500 ml kokosového mléka
500 ml vody
3 lžíce hnědého cukru
sůl
Arašídy osmažíme (povaříme) v oleji, scedíme a necháme okapat.
Arašídy rozmixujeme s citronovou trávou, cibulemi a česnekem. Směs necháme rozvonět na rozehřátém oleji, přilijeme kokosové mléko s vodou, přidáme koření – fenykl, koriandr, římský kmín, česnek, drcené ořechy, cukr, dobře promícháme. Podáváme ke grilovanému masu na špejli.
Ohodnoťte tento recept: