Králík na smetaně s uzeným jazykem, žampiony a bylinkovými knedlíčky


Výtečné jídlo, které plní požadavky svátečního, nejen velikonočního, pokrmu.
4 porce
400 g vepřového uzeného jazyka
mletý pepř
sůl
dijonská hořčice
olej
4 mrkve
3 petržele
1 menší celer
2 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list)
2 lžičky celé bílé hořčice
½ l bílého vína
¾ l masového vývaru
300 ml 33% smetany
2 lžíce másla
200 g žampionů
hrst sekané plocholisté petrželky
1 citron
Králíka naporcujeme a prošpikujeme hranolky z podjazyčí, opepříme, osolíme, potřeme dijonskou hořčicí a z obou stran opečeme na oleji dozlatova. Porce králíka vyjmeme a ponecháme stranou.
Mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na výpeku z králíka. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje. Zeleninu opékáme dozlatova, přidáme divoké koření a hořčičné semínko, drcený česnek, hořčici a zarestujeme, poté podlijeme vývarem a necháme chvíli vařit. Poté zalijeme vínem, vložíme opečené porce králíka, přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na175 °C doměkka.
Měkké maso vyjmeme, omáčku přepasírujeme, přivedeme k varu, zalijeme smetanou a vložíme nakrájené žampiony a povaříme. Jazyk s ledvinkami nakrájíme, opečeme na přepuštěném másle a spolu s nasekanou petrželkou vložíme do omáčky. Krátce prohřejeme a dochutíme citronovou šťávou.
Porce králíka podáváme přelité omáčkou, jako přílohu doporučujeme bylinkové knedlíčky.
bylinkové knedlíčky
500 g bílého toustového chleba
dvě hrsti sekaných bylinek (petrželky, tymiánu, saturejky, oregano)
200 ml smetany
100 g másla
4 vejce
muškátový oříšek
sůl
strouhanka podle potřeby
ke šlehání
Toustový chléb nakrájíme na kostičky a smícháme s nasekanými bylinkami, zalijeme smetanou a rozpuštěným máslem a necháme odstát.
Vejce vyšleháme do husté světlé pěny, smícháme s houskou, ochutíme muškátovým oříškem, solí a podle potřeby přidáme strouhanku. Z těsta tvarujeme koule, které vaříme v osolené vodě asi 10 minut.
Ohodnoťte tento recept: