Tofu ve vinném těstíčku se zeleninou a limetovými brambůrky
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto/uni_205562221900007.jpg?1645539377)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept14.jpg?1127822633)
Tento recept musí uspokojit každého, kdo se zabývá zdravou výživou či je dokonce vegetariánem. Jíst bezmasé jídlo totiž není vůbec žádná nuda. Pokrm je vhodný pro všechny věkové kategorie a výkonnostní třídy. Navíc je můžete vyjmout jakoukoli jeho část a připravit ji i v jiných kombinacích (fantastické limetové brambůrky se zeleninou ke steaku, tofu kostky k zeleninovému salátu, ...).
Tofu je sójový sýr, vyráběný ze sojového mléka, tradiční součást denní potravy Japonců; v asijské kuchyni má již dvoutisíciletou tradici, původně pochází z Číny. Obsahuje vápník, hořčík, železo, vitamíny skupiny B a E. Do určité míry může zastoupit maso, lze z něj připravit polévky, hlavní jídla i sladké dezerty. Kombinovat ho můžeme se zeleninou, rýží, masem sýrem či vejci. Je ideální potravinou pro zdravou výživu, neboť je lehce stravitelné.
Provensálské koření je známá směs koření pocházející z jižní Francie z oblasti Provence.
Skrývá rozmarýn, tymián, dobromysl (jinak oregano), saturejku, fenykl a dokonce i levanduli. Díky své aromatičnosti se nejčastěji používá při přípravě mas ke grilování, pod skopové či jehněčí a králíka. Často se přidává i do dušené zeleniny.
4 porce
tofu
600 g přírodního tofu
2 dcl bílého vína
60 g hladké mouky
1 pol. lžíce sladké papriky
sůl
pepř
0,3 l oleje na smažení
1 citron (podle Vaší chuti na pokapání)
grilovaná zelenina
200 g čerstvé papriky (mix zelená, červená, žlutá)
200 g rajčat
200 g cukety
50 g jarní cibulky
20 g česneku
špetka provensálského koření
sůl
bílý pepř
1 pol. lžíce olivového oleje na osmahnutí
brambůrky
400 g ve slupce vařených malých brambůrků
30 g čerstvé máty
1 limetka
pepř
sůl
2 pol. lžíce olivového oleje
1. z mouky a vína vymícháme středně tuhé těstíčko, dochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Přírodní tofu je neochucené, tak se nebojte připravit pikantní těstíčko, můžete i experimentovat a přidat do něj také bylinky
2. tofu nakrájíme na plátky či kostky, obalíme v těstíčku a smažíme ponořené v oleji dozlatova. Po upečení necháme okapat na papírovém ubrousku a můžeme vydatně pokapat citrónovou šťávou
3. omytou zeleninu očistíme, nakrájíme a zprudka na kapce olivového oleje orestujeme spolu se solí, pepřem a provensálským kořením
4. ve slupce uvařené a oloupané brambůrky opečeme, osolíme a opepříme, lehce promícháme s nasekanou mátou, nakonec přidáme limetovou šťávu
5. vše pěkně naaranžujte na talíře a nechte si chutnat
Ohodnoťte tento recept: