Smažený květák v pivním těstíčku


Dozlatova vysmažené růžičky květáku jsou oblíbenou lahůdkou. Těsto nadlehčujeme sněhem z bílků a jako přílohu doporučujeme hedvábné celerovo-bramborové pyré. Dobrá je i tatarská omáčka a vařený brambůrek s máslem a pažitkou.
4-6 porcí
1 květák
voda
1 citron
asi 150 g hladké mouky
2 žloutky
250 ml 10° piva
2 bílky
sůl
hladká mouka na obalení
olej na smažení
Květák rozdělíme na růžičky a omyjeme. Krátce povaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a necháme okapat. Ze žloutků, piva, mouky a soli vymícháme hladké těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Růžičky květáku postupně obalíme v hladké hladké mouce, poté v těstíčku, ihned vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Květák vyjmeme z tuku, necháme okapat na papírové utěrce a podáváme s celerovo-bramborovým pyré.
celerovo-bramborové pyré
500 g celeru
300 g brambor
voda
máslo
mléko
muškátový oříšek
sůl
Oloupaný celer a brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a s máslem a teplým mlékem vymícháme nebo vyšleháme do hladké kaše. Ochutíme solí a muškátový oříškem.
Ohodnoťte tento recept: