Gravad lax (gravlax)


Gravlax je světoznámá lahůdka – zastudena „vařený“, respektive v soli, cukru a kopru marinovaný losos s hořčičnou omáčkou by neměl chybět v průběhu vánočních svátků ani na našich stolech.
filet z lososa bez kůže
krupicový cukr
mořská sůl
mletý pepř
čerstvý kopr
Na dno mísy nasypeme krupicový cukr, sůl, čerstvě mletý pepř, snítky čerstvého kopru. Na takto připravený základ vložíme filety lososa (dolů stranou, kde byla kůže), opět trochu posypeme cukrem a solí, pepřem a nahrubo nasekaným koprem.
Na tento filet položíme druhovou polovinu lososa, směrem dolů stranou, kde nebyla kůže (kvůli tomu, abychom získali pěkné plátky na krájení), opět cukr, sůl, mletý pepř a snítky kopru.
Lososa pokryjeme potravinářskou folií a zatížíme, vložíme na 3−4 dny do lednice. Poté zamrazíme, necháme lehce povolit a krájíme tenké plátky.
hořčičná omáčka
dijonská hořčice
slunečnicový olej
med
kopr
mletý pepř
sůl
Smícháme hořčici s medem, ochutíme nasekaným koprem, mletým pepřem a solí.
Ohodnoťte tento recept: