Ryby a mořské plody

Štědrovečerní losos s omáčkou, vařeným bramborem a okurkovým salátem

Lososovi vařenému v rybí várce sluší smetanová omáčka ochucená petrželkou, dobré vařené brambůrky a okurkový salát, který v Norsku připravují stejně jako u nás. Doporučujeme začít salátem, který je třeba nechat odstát, mezitím připravíte smetanovou omáčku, poté rybu, která je v cukuletu.

4 porce

rybí várka

800 g hřbetní části filetu z lososa bez kůže

voda
sůl
hrubě mletý pepř
3 bobkové listy
½ citronu
mrkev
pórek

Horkou vodu osolíme, opepříme, přidáme bobkové listy, citronovou šťávu, přivedeme k varu, vložíme porce ryby, pozvolna povaříme dvě minuty, přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev a pórek a povaříme ještě jednou dvě minuty. Vyjmeme a servírujeme spolu se smetanovou omáčkou, zeleninou, vařenými bramborami a okurkovým salátem.

smetanová omáčka

200 ml smetany
200 g másla
2 hrsti petrželky
mletý pepř
sůl

Smetanu zredukujeme, odstavíme, ještě do horké vešleháme máslo, nasekanou petrželku, mletý pepř, sůl.

příloha

vařené brambory

okurkový salát

salátová okurka
čerstvě mletý pepř
sůl
krupicový cukr
bílý vinný ocet

Z okurky nakrájíme velmi tenké plátky (pomoci nám může kráječ na sýry), ochutíme solí, vinným octem, mletým pepřem, cukrem a solí. Necháme půl hodiny odstát.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl