Masové kuličky s paprikovo-rajskou omáčkou a bazalkové špecle


Omáčka
3 barevné papriky
2 cibule
olej
4 stroužky česneku
lžíce cukru
sůl
pepř
400 g konzervovaných loupaných rajčat
Masové koule
500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
sůl
pepř
Špecle
2 vejce
2 lžíce oleje
100 ml mléka
špetka soli
špetka muškátového oříšku
polohrubá mouka dle potřeby
Na dokončení
80 g másla
30 g bazalky
Mleté maso opepříme, osolíme, prohněteme a vytvarujeme z něj menší koule. Papriky si nakrájíme na kostičky, cibuli na klínky. Společně je osmahneme na pánvi s olejem a přidáme na kolečka nakrájený česnek. Přisypeme cukr, sůl a pepř a necháme zkaramelizovat. Ještě přidáme loupaná rajčata a společně prohřejeme. Nakonec vložíme masové koule a vše dáme péct do trouby na 160 stupňů asi 20 minut.
Suroviny na špecle kromě mouky promícháme v míse. Nakonec přisypáváme mouku, aby nám vznikla ideální hmota na špecle. V horké osolené vodě si uvaříme špecle, které ihned po vyndání chladíme ve studené vodě.
Bazalku si nasekáme najemno, v pánvi rozpálíme máslo, ve kterém prohřejeme uvařené špecle, přisypeme bazalku a servírujeme.
Ohodnoťte tento recept: