Zeleninová jídla

Gratinovaný lilek s hlívou zapečenou se sýrem

1 lilek
olej
sůl
100 g hlívy
2 stroužky česneku
1 šalotka
špetka drceného kmínu
špetka papriky
100 ml smetany (33%)
hrst hladkolisté petržele
100 g sýru (cheddar, eidam)

Lilek si rozkrojíme napůl, vydlabeme a vnitřek nakrájíme na kostky. Zbytek lilku nám vytvoří misku, kterou dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme a dáme péct do trouby na 200 stupňů asi na 10 minut. Šalotky, česnek i hlívu si nakrájíme nadrobno.

V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme krátce cibulku, hlívu a na kostky nakrájený lilek a asi 5 minut necháme v pánvi opéct. Mícháme a přidáme česnek, který krátce osmahneme. Přidáme drcený kmín a červenou papriku, nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželku a nakonec zalijeme smetanou. Ještě společně prohřejeme, osolíme dle vlastní chuti a touto směsí plníme upečené vydlabané lilky. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a zapečeme je v troubě na 220 stupňů 5 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl