Mákos guba s jablky a vinným šodó
5 starších rohlíků
4 vejce
0,6 l plnotučného mléka
1 lžička pomerančové kůry
1 lžička citronové kůry
6 vrchovatých lžic mletého máku
4 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžičky perníkového koření
2 špetky soli
Svařená jablka
2 jablka
1 lžička citronové kůry
pár kapek citronové šťávy
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička badyánu
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
Vinné šodó
3-4 žloutky z vajec
1 vanilkový cukr
40 g třtinového cukru
špetka soli
pár kapek citronové šťávy
špetka citronové kůry
špetka pomerančové kůry
2,5 dcl bílého (tokajského) vína
Jablka nastrouháme nahrubo, chvilku podusíme a ochutíme. Přidáme cukr, 1 lžičku skořice, badyánu, hřebíčku, špetku soli a citronovou kůru a pár kapek šťávy z citronu.
Rohlíky nakrájíme na centimetrová kolečka a dáme do mísy. Mléko ruční metličkou dobře rozmícháme se žloutky, cukrem, kořením, mákem, citronovou a pomerančovou kůrou. Touto směsí zalijeme rohlíky a necháme pořádně nasáknout a přidáme 1 lžíci rozpuštěného másla. Mezitím si z bílků vyšleháme tuhý sníh, během šlehání přidáme špetku soli. Nakonec vše lehce promícháme.
Do vymazaného pekáčku rozprostřeme polovinu směsi, poklademe jablky a navršíme druhou polovinu těsta.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 minut. Sněhové špičky necháme zezlátnout. Během pečení si připravíme vinné šodó.
V rendlíku smícháme všechny suroviny na šodó a nad vodní lázní vyšleháme a uvaříme do hustoty pěny – šodó.
Ohodnoťte tento recept: