Linecký koláč s džemem a ořechy


Těsto
265 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
120 g lísko-oříškové mouky
30 g kukuřičného škrobu
175 g studeného másla
5 g perníkového koření
kůra z 1 pomeranče
1 vejce M
Na dokončení
500 g brusinkového džemu
100 g sekaných pražených lískových ořechů
moučkový cukr
Suché ingredience na těsto si vsypeme do mísy a promícháme. Přidáme studené máslo a rukou pořádně zpracujeme, aby vznikla drobenka. Přidáme pomerančovou kůru a 1 vejce. Postupně zapracujeme i vejce a poté necháme v lednici asi 30 minut odležet/vychladnout. Lískové ořechy si nasekáme nadrobno.
Po odležení si těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny vmačkáme do menšího plechu vyloženého pečícím papírem. Potřeme brusinkovým džemem a posypeme nasekanými lístkovými ořechy.
Zbytek těsta rozválíme, vykrajujeme vánoční tvary (hvězdy, srdíčka, stromečky) a pokládáme na džem a ořechy. Poté pečeme na horký vzduch 170 stupňů asi 30–35 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a ideálně necháme alespoň do druhého dne odležet.
Ohodnoťte tento recept: