Anglický zimní dort s polevou


Na těsto
125 g másla
125 g třtinového cukru
70 g melasy
5 vajec M
6 g prášku do pečiva
2 g jedlé sody
250 g hladké mouky
25 g rumu
3 g soli
2 g mletého muškátového oříšku
2 g mletého zázvoru
kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citronu
Ovocná směs
250 g rozinek
250 g sušených švestek
250 g sušených meruněk
125 g kandované pomerančové kůry
125 g kandovaných třešní
20 g hladké mouky
Sirup
100 ml šťávy z pomeranče a citronu
100 g cukru krupice
Poleva
1 bílek
120 g cukru moučka
V rendlíku si rozpustíme máslo a vlijeme do mísy. Přidáme třtinový cukr, melasu, rum, koření, promícháme a přidáme zbylé ingredience a znovu pořádně promícháme.
Sušené ovoce si nakrájíme nadrobno a všechno společně nasypeme do mísy. Přidáme hladkou mouku, opatrně promícháme a tuto směs vsypeme do těsta. Společně smícháme a vlijeme do vymazaného plechu, dole s pečicím papírem.
Pečeme v troubě na horkovzduch na 150 stupňů 60–90 minut. Ideálně v polovině pečení přikryjeme alobalem.
Šťávu z pomeranče a citronu vymačkáme do hrnce, přisypeme cukr a společně provaříme. Nalijeme na upečený dort.
Bílek smícháme v míse s cukrem a vyšleháme do kompaktní hmoty. Potřeme jím vychladnutý dort.
Ohodnoťte tento recept: