Hovězí maso s křenovou omáčkou a špenátovými špeclemi
4 porce
600 g hovězího masa
divoké koření dle chuti
Na omáčku
3 lžíce másla
60 g hladké mouky
800 ml vývaru
1 cibule
pár kapek citronové šťávy
200 ml smetany
80 g křenu
stroužek česneku
Špecle
600 g hladké mouky
200 g špenátového protlaku
2 vejce
200 ml podmáslí
špetka muškátového oříšku
sůl
máslo
Do velkého hrnce si připravíme rozvar z divokého koření a vody, který přivedeme k varu. Hovězí maso si svážeme, dáme do horkého rozvaru a vaříme 90–120 minut. Po vyjmutí nakrájíme na plátky k podávání.
Suroviny na špecle si smícháme v míse a pomocí nástroje na špecle/halušky dáváme do vroucí osolené vody. Vaříme 2–3 minuty, scedíme. Před podáváním ještě opečeme v pánvi na másle.
Cibuli na omáčku nakrájíme nadrobno a zarestujeme na másle. Přisypeme hladkou mouku a také krátce restujeme. Přilejeme vývar a metličkou rozmícháme. Stále vaříme a stále promícháváme. Mezitím si nastrouháme najemno křen a hned ho přidáváme do omáčky.
Přidáme pár kapek citronu. Stroužek česneku si rozmáčkneme a přidáme takto vcelku do omáčky. Vaříme dalších asi 15 minut. Ke konci osolíme podle chuti. Úplně nakonec vmícháme smetanu a krátce zavaříme.
Ohodnoťte tento recept: