Hovězí kližka na rozmarýnu se zeleninkou na pivu


K měkoučkému masu vonícímu po koření navrhujeme nezvyklou přílohu – dýni a sterilované cibulky na světlém ležáku.
8 porcí
1,5 kg hovězí kližky
1 kg zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, červená cibule)
250 g másla
3 stroužky česneku
250 g zauzené slaniny
jalovec, bobkový list
snítka rozmarýnu
1 l hovězího vývaru
¾ l červeného vína
mletý pepř
sůl
Maso nakrájíme na větší kostky či špalíčky a ochutíme mletým pepřem a solí.
Mrkev, celer a cibuli nakrájíme na menší kostky a opečeme na másle dozlatova, přidáme česnek a na kostičky nakrájenou slaninu, koření – bobkový list, jalovec a rozmarýn, osmahneme, na závěr vložíme maso a dobře opečeme, zalijeme vývarem a vínem, přiklopíme a dusíme doměkka.
zelenina na pivu
4 lžíce slunečnicového oleje
400 g sterilovaných mini cibulek
3 lžíce krupicového cukru
500 g dýně Hokaido
0,5 l světlého ležáku
sůl
30 g másla nebo 3 lžíce dýňového oleje
plocholistá petržel
Na oleji opečeme od nálevu okapané cibulky, zasypeme cukrem, který necháme rozpustit a zkaramelizovat, vložíme na kostičky nakrájenou dýni (Hokaido nemusíme loupat), opečeme, zalijeme pivem, osolíme, zakryjeme poklicí a krátce podusíme, až je dýně měkká na skus, nesmí být rozvařená. Na závěr zjemníme máslem nebo dýňovým olejem, dochutíme nasekanou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: