Francouzské brambory s uzeným masem


Jídla z jednoho hrnce či pekáče jsou oblíbené mnoha kuchařkami i strávníky. Dnes si připravíme z poctivého jihočeského bůčku výtečné zapékané brambory.
6 porcí
1 kg brambor
300 g pečeného bůčku na kmíně
200 g cibule
10 stroužků česneku
2 hrsti libečku
2 hrsti petrželky
4 vejce
100 ml smetany
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl
vepřové sádlo
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a ponecháme ve studené vodě, aby nezhnědly.
Bůček nakrájíme na kostky či plátky, cibuli na klínky a česnek nahrubo nasekáme.
Maso opečeme na pánvi, přidáme cibuli, zprudka orestujeme, přidáme česnek, osmahneme, ochutíme muškátovým oříškem, opepříme, vmícháme sekaný libeček a odstavíme.
Oloupané a na plátky nakrájené brambory vyskládáme na dno pekáče vymazaného sádlem, navršíme vrstvu vypečeného bůčku a zakryjeme další vrstvou brambor.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C na 29 minut, poté zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou, sekanou petrželkou, solí a pepřem. Teplotu trouby snížíme na 150 °C a dopečeme do zlatavé barvy. Podávám s kyselými okurkami.
na podávání
kyselé okurky
Ohodnoťte tento recept: