Hruškový koláč s želé


Hruškový koláč tvoří čokoládový korpus s ořechy, v němž se potápí marinované hrušky – to vše ukryto pod hruškovým želé.
Místo hrušek můžete použít jablka a na výrobu želé jablkový mošt.
marinované hrušky
5 větších hrušek
3 lžíce cukru
30 g másla
2 lžíce čerstvě strouhaného zázvoru
1 citron
1 lžička tlučeného hřebíčku
40 ml hruškovice
Hrušky očistíme, odstraníme jádřince, když je slupka tuhá, tak i slupku. Nakrájíme je na plátky.
Cukr rozpustíme na karamel, vložíme hrušky, máslo, zázvor, hřebíček, citrónovou kůru, ochutíme citronovou šťávou a zastříkneme hruškovicí, podusíme asi 2 minuty. Odstavíme a necháme marinovat a zchladnout.
těsto
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
6 lžic slunečnicového oleje
120 g vlašských ořechů
120 g polohrubé mouky
40 g kakaa
marináda z hrušek
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pečicí formy
Oba cukry vyšleháme s vejci do pěny, přidáme olej, nahrubo nasekané ořechy, mouku, kakao a šťávu z dušených hrušek. Vše dobře promícháme a vlijeme do dortové nádoby, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto poklademe marinovanými hruškami a pečeme při 160−170 °C asi 40 minut.
hruškové želé
½ litru hruškového moštu
1 vanilkový pudink
Zchladlý koláč pokapeme hruškovým moštem a zalijeme želé, které připravíme jako pudink, jen namísto mléka použijeme hruškový mošt. Necháme ztuhnout a podáváme. Chutná se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Ohodnoťte tento recept: