Ryby a mořské plody

Grilovaný filet mořského vlka, sladko-kyselé chřestové risotto, sotýrovaný bílý chřest a chřestová omáčka

4 ks filetů mořského vlka
sůl
20 g olivového oleje

450 g bílého chřestu
1,5 litru vody
šťávu z 1/2 citronu
40 g moučkového cukru
1 lžičku soli
150 ml smetany
crème fraîche

300 g risottové rýže
1 menší cibuli
olivový olej na smažení
šťávu z ½ citronu
1 lžíci moučkového cukru
80 g másla
50 g strouhaného parmazánu

Chřest oloupeme a slupky vaříme ve vodě s cukrem, solí a citronovou šťávou. Tím nám vznikne chřestový vývar.

Chřest si povaříme asi 4-5 minut ve vroucím vývaru a vyndáme do studené vody. Polovinu chřestového vývaru v dalším hrnci silně zredukujeme, poté přidáme crème fraîche a smetanu a vaříme až do konzistence omáčky. Druhou polovinu vývaru si necháme do risotta.

Cibuli si nakrájíme najemno, osmahneme na olivovém oleji, přisypeme rýži a ještě krátce orestujeme. Postupně přiléváme chřestový vývar a necháme vyvařit. Opakujeme do uvaření rýže na skus. Nakonec přidáme dvě třetiny, na malé kousky nakrájeného chřestu, cukr, máslo, šťávu z citronu a parmazán.

Filety si osolíme a opečeme na pánvi s olejem kůží dolů, poté otočíme. V pánvi si také krátce osmahneme jednu třetinu zbylého chřestu.

Servírujeme hotové rizoto s rybou a přelijeme chřestovou omáčkou. Podávat můžeme s limetkou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl