Ryby a mořské plody

Bojanův mořský ďas

Šéfkuchař Bojan oplývá gastronomickou vynalézavostí. Mořský ďas, připravený podle jeho receptu, je okořeněný rybím práškem. Bojan ho vyrábí tak, že pozvolna vysuší rybí kůži, kterou poté rozdrtí do jemného prášku. Rybí prášek je výborný i na dochucení polévek.

4 porce

4 porce z filetu mořského ďasa

marináda

300 g květáku
300 g zeleného chřestu
olivový olej
mletý bílý pepř
sůl

Bazalku a mátu nasekáme a smícháme s pomerančovou šťávou, pepřem a solí. Porce ryby vložíme do marinády na dvě hodiny.

Poté marinádu z ryby lehce setřeme, každou porci poprášíme rybím práškem a opečeme na olivovém oleji, 3−4 minuty z každé strany.

Poté ještě poprášíme rybím práškem, zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby a dopečeme při 160 °C ještě 7 minut.

Po vyjmutí z trouby rybu přelijeme zbylou marinádou, pokapeme česnekovým olejem a podáváme se sekanou petrželkou a zeleninou – carpacciem z květáku a chřestu.

carpaccio z květáku a chřestu

300 g květáku
300 g zeleného chřestu
olivový olej
mletý bílý pepř
sůl

Květák nakrájíme najemno, z chřestu použijeme jen hlavičky (zbytek můžeme využít při přípravě rizota nebo chřestového krému) a na olivovém oleji společně krátce opečeme, dochutíme solí a pepřem.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl