Orzoto s krevetami a chřestem


Poslední dobou se v chorvatské kuchyni objevují tendence vracet se ke starým způsobům přípravy jídel, znovuobjevovat staré suroviny předků, kteří se stravovali jednoduše a skromně, a přesto byli šťastní a spokojení.
Zde je ukázka použití ječných krup, které v pokrmu tvoří významnou složku a jsou doplněny o sezónní divoký chřest (u nás bez obav nahraďte zeleným, který není třeba loupat, jen odlámat spodní zdužnatělé části). Tento pokrm je nutričně velmi hodnotný, přitom dietní.
4 porce
1 malá cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
rybí vývar
150 g divokého nebo zeleného chřestu
250 g vařených ječných krup
200 g krevet
střik bílého vína
2 chilli papričky
střik brandy
sůl
petrželka
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dosklovata, zalijeme naběračkou rybího vývaru, přidáme nakrájený spařený chřest (3−5 minut), uvařené kroupy a společně osmahneme.
Nakonec vložíme očištěné krevety, zastříkneme bílým vínem, přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, ochutíme solí, zastříkneme brandy, promícháme a podáváme se sekanou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: