Tvarohové noky s meruňkami a máslovou strouhankou


Wachauer Marillen neboli meruňky z Wachau jsou světově proslulé a my jsme měli štěstí, že jsme v době natáčení stihli závěr letošní sklizně. Sluncem vyzrálé meruňky nádherně voněly a famózně chutnaly. S Christine kluci připravili výtečnou krmi – tvarohové noky s meruňkovým rozvarem. V té době ve Wachau snad všechny hospodyně i malí producenti vařili výtečné džemy, likéry, meruňky sušili či pekli meruňkové koláče.
4 porce
těsto na noky
250 g měkkého tučného tvarohu
asi 3 vrchovaté lžíce špaldové mouky
1 vejce
špetka soli
meruňkový rozvar
600 g meruněk
krupicový cukr
máslová strouhanka
100 g másla
80 g špaldové strouhanky
20 g krupicového cukru
na ozdobu
jedlé květy – růže, měsíček, lichořeřišnice, mateřídouška aj.
Nejprve připravíme meruňkový rozvar. Očištěné a vypeckované meruňky nakrájíme na osminky, zasypeme cukrem a dvě minuty povaříme.
Z ingrediencí na noky – tvarohu, mouky, vejce a soli vymícháme těsto, ze kterého pomocí lžíce a dlaně nebo dvou lžic tvarujeme noky, které zaváříme do vroucí osolené vody.
Uvařené noky obalujeme v strouhankové směsi – na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme rozpustit, poté vmícháme strouhanku, kterou na mírném ohni opečeme dozlatova. Stále mícháme, strouhanka se snadno spálí. Odstavíme o chvilku dříve, protože pánev je ještě horká a strouhanka se stále opéká.
Noky obalené ve strouhance podáváme s meruňkovým rozvarem a zdobíme kvítky bylin a jedlých květů.
Ohodnoťte tento recept: