Ovocná jídla

Tvarohové noky s meruňkami a máslovou strouhankou

Wachauer Marillen neboli meruňky z Wachau jsou světově proslulé a my jsme měli štěstí, že jsme v době natáčení stihli závěr letošní sklizně. Sluncem vyzrálé meruňky nádherně voněly a famózně chutnaly. S Christine kluci připravili výtečnou krmi – tvarohové noky s meruňkovým rozvarem. V té době ve Wachau snad všechny hospodyně i malí producenti vařili výtečné džemy, likéry, meruňky sušili či pekli meruňkové koláče.

4 porce

těsto na noky

250 g měkkého tučného tvarohu
asi 3 vrchovaté lžíce špaldové mouky
1 vejce
špetka soli

meruňkový rozvar

600 g meruněk
krupicový cukr

máslová strouhanka

100 g másla
80 g špaldové strouhanky
20 g krupicového cukru

na ozdobu

jedlé květy – růže, měsíček, lichořeřišnice, mateřídouška aj.

Nejprve připravíme meruňkový rozvar. Očištěné a vypeckované meruňky nakrájíme na osminky, zasypeme cukrem a dvě minuty povaříme.

Z ingrediencí na noky – tvarohu, mouky, vejce a soli vymícháme těsto, ze kterého pomocí lžíce a dlaně nebo dvou lžic tvarujeme noky, které zaváříme do vroucí osolené vody.

Uvařené noky obalujeme v strouhankové směsi – na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme rozpustit, poté vmícháme strouhanku, kterou na mírném ohni opečeme dozlatova. Stále mícháme, strouhanka se snadno spálí. Odstavíme o chvilku dříve, protože pánev je ještě horká a strouhanka se stále opéká.

Noky obalené ve strouhance podáváme s meruňkovým rozvarem a zdobíme kvítky bylin a jedlých květů.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl