Moučníky a cukroví

Dezert do skleničky

Korpus

5 vajec
150 g třtinového cukru
120 g hladké mouky
1 g soli
3 lžíce vody z vařené červené řepy

Náplň

1 vanilkový třtinový cukr
250 g zakysané smetany 30%
250 g tučného tvarohu

Řepný rozvar

lžíce másla
2 ks menší červené řepy
2–3 lžíce cukru krupice
pár lístků máty

Dozdobení

3 lžíce lyofilizovaných jahod
pár lístků máty
hrst nesolených pistácií

Červenou řepu si uvaříme doměkka. Vodu z ní uchováme.

Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a společně vyšleháme asi 5 minut. Poté ke směsi přidáme prosátou mouku, špetku soli a vodu z červené řepy. Ruční metličkou párkrát jemně promícháme. Směs vylejeme na plech s pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme po celém plechu. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200–220 stupňů. Pečeme krátce 6 minut do růžova. Poté necháme vychladnout.

Do mísy nasypeme1 třtinový vanilkový cukr, přidáme tvaroh a zakysanou smetanu a metličkou jemně promícháme.

Na pánvi rozpálíme máslo, přisypeme cukr, zkaramelizujeme a vsypeme na kostičky nakrájenou červenou řepu. Krátce orestujeme a přisypeme pár nakrájených lístků máty.

Vychlazený plát otočíme, sejmeme pečící papír a vykrajujeme kolečka o průměru dna skleničky (podle počtu skleniček). Ze zbytku vykrojíme pláty a rolujeme do skleničky. Na okrajích ozdobíme lyofilizovanými jahodami, do spodní části dáme řepný rozvar, na něj klademe krém a nahoru opět řepný rozvar. Dozdobíme lístky máty a pistáciemi.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl