Pomazánky

Cizrnová pomazánka (humus) s olivovým chlebem

Humus je pokrm z velmi vydatné luštěniny cizrny, čili římského hrachu.
Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny a v poslední době byla dosti opomíjená. Dnes však prožívá renesanci. Může se totiž pochlubit vysokým obsahem cukrů, bílkovin a vlákniny.
Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se i pro děti a těhotné ženy.
Cizrna je navíc bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyseliny pangamové). Pro lepší stravitelnost ji stejně jako ostatní luštěniny (hrách, fazole, sóju) namáčíme, posléze tepelně zpracujeme nebo necháme klíčit. Na trhu je k dostání i sterilovaná cizrna. Jejím použitím si ukrátíte čas přípravy. Humusu můžete připravit větší množství, v ledničce vám vydrží ještě na další den na sendvič k svačině.
Pasta tahini sezamová pasta (k dostání v hypermarketech nebo prodejnách se zdravou výživou) v kombinaci s římským kmínem vytváří velmi neobvyklou ale velmi chutnou kombinaci.
Cizrna a sezamová pasta tahini je oblíbenou kombinací v kuchyních Středního východu (Libanon) a Balkánu. Kluci k cizrnové pomazánce připravili domácí chléb italského typu s olivami. Celý proces přípravy chleba by se mohl zdát zdlouhavý, ale věřte, nic to není. Sklidíte pochvalu od všech strávníků, poněvadž kousek olivového chleba s humusem je víc než chutným předkrmem.

4–6 porcí

150 g suché cizrny
1 dcl studeného vývaru z cizrny
4 stroužky česneku
0,5 dcl olivového oleje
1 citron
sůl
římský kmín drcený
100 g sezamové pasty tahini

1. cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar

2. uvařenou cizrnu rozmixujeme v kuchyňském skutru společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu

3. na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini - tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pasty

4. hotovou pastu podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem

olivový chléb

1 ks droždí (42 g)
1 pol. lžíce krystalového cukru
2 dcl vlažné vody
500 g hladké mouky 00
1 dcl olivového oleje
200 g zelených a černých oliv (kdo chce, může i více)
sůl
pepř
bylinky podle vaší chuti (bazalka, oregano, majoránka apod.)

1. připravíme si kvásek - z droždí a cukru rozetřeme pastu, kterou zalijeme vlažnou vodou, přisypeme mouku a všechny ostatní ingredience olivový olej, sůl, pepř, celé olivy, popřípadě bylinky. Důkladně promísíme a necháme 10–20 minut kynout

2. vypracujeme bochník, který dáme na vymazaný plech péci na cca 30–45 minut do vyhřáté trouby na 180 °C (délka pečení záleží na typu trouby). Propečení těsta kontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle do středu bochníku když se na špejli nic nelepí, je hotovo. Chléb necháme vychladnout a teprve potom krájíme

Ohodnoťte tento recept: 

129 hlasů

Další recepty Celý díl