Čičmanské trhané halušky


V dvou slovenských dílech si ukážeme, jaké druhy halušek můžete na Slovensku ochutnat. Jsou to buď halušky přílohové – připravené z mouky, vajec, mléka či vody, a halušky bramborové, jejichž základem jsou syrové brambory. Tyto brambory se mají nechat před tepelnou úpravou zešednout, aby bylo na první pohled zřejmé, že jsou skutečně připravené z brambor.
Čičmanské trhané halušky jsou ovšem regionální specialitou, kterou jinde na Slovensku nenajdete. Jednoduché a skvělé jídlo, doplněné o tradiční brynzu a oškvarečky.
Zveme vás do Čičman – obce, jež vyniká svojí charakteristickou lidovou architekturou.
4 porce
6 brambor
voda
sůl
Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a vyjmeme je. Vodu nevyléváme, použijeme ji na uvaření halušek.
Halušky
300 g polohrubé mouky
sůl
voda
300 g brynzy
mléko na zředění
špek
Mezitím, co se brambory vaří, si z mouky, špetky soli a vody zpracujeme hladké těsto – nesmí se lepit na mísu ani na ruce. Těsto rozdělíme na menší části, znovu propracujeme, rozválíme (podsypáváme moukou) a poté odtrháváme kousky těsta a vhazujeme do vroucí vody po bramborách.
Uvařené halušky scedíme, smícháme s bramborami, promícháme s vypečenými kostičkami špeku a brynzou. Pokud je brynza příliš hustá, předem ji naředíme mlékem.
Vývar z brambor a halušek můžeme použít na přípravu brynzové polévky, tzv. demikátu – do vývaru vmícháme brynzu a dochutíme solí.
Ohodnoťte tento recept: