Těstoviny

Slambuc (šlambuc)

Hortobágy slambuc je tradiční kotlíkové jídlo, jehož základem je vydatné množství špeku a sádla z něj vypečeného, brambory a těstoviny. Propojením zcela prostých ingrediencí vytvoříte jídlo, které nepřestanete jíst, dokud nebude kotlík prázdný… Obdobná jídla pod různými názvy najdete i v jiných částech Maďarska či Evropy, ovšem Hortobágy slambuc připravený v kotlíku nemá konkurenci.

200 g špeku
2 kg starších brambor
1 velká cibule
6 stroužků česneku
1 bílá paprika
voda
2 chilli papričky
sůl
300−500 g suchých těstovin (domácí nudle, fleky)

V kotlíku (nebo v hrnci) vypečeme špek nakrájený na kostičky a přidáme oškrábané brambory, opečeme, přidáme cibuli nakrájenou na klínky, papriku, česnek, vše opečeme a zalijeme vodou, aby bylo vše tak akorát potopeno. Ještě přidáme chilli papričky, osolíme a vaříme 10 minut. Když jsou brambory měkké, přidáme suché těstoviny, do nichž necháme vsáknout veškerou tekutinu a poté pokrm několikrát otočíme (v kotlíku nebo pánvi), v hrnci promícháme. Otáčíme pokaždé, když je spodní strana dozlatova opečená.

Ohodnoťte tento recept: 

32 hlasů

Další recepty Celý díl