Somlói galuska (šomlój galuška)


Oproti předešlým Gerbeaudovým řezům je příprava Somlói galusky o něco složitější. Ovšem trpělivost, kterou oplývá každá hospodyňka, se vám vrátí ve spokojenosti všech strávníků. Piškotové korpusy tohoto lahodného dezert jsou prokládány vanilkovým krémem, rozvarem s rozinkami. Somlói galuska se podává zásadně se šlehačkou, čokoládovou polevou a vlašskými ořechy.
na dva pekáče o rozměru 25 × 18 × 5 cm
Piškotový korpus
6 vajec
6 vrchovatých lžic hladké mouky
6 vrchovatých lžic krupicového cukru
½ lžíce kypřicího prášku
špetka soli
2 lžičky kakaa
Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku cukru a vyšleháme tuhý sníh.
Ke žloutkům přidáme 6 lžic cukru a šleháme do bílé pěny, poté přidáváme po částech mouku a prášek do pečiva se špetkou soli. Po částech vmícháme do těsta sníh, pracujeme zlehka a pomalu.
Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme kakao.
Každé těsto vlijeme do zvláštního pekáče vyloženého pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Vanilkový krém
4 žloutky
4 lžíce krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
4 lžíce hladké mouky
7 dl mléka
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny a vešleháme mouku.
Mléko zahřejeme a jednu naběračku teplého mléka vmícháme do těsta, abychom ho předehřáli. Poté těsto vmícháme do mléka, stále šleháme až do krémové konzistence a krém povaříme 2 minuty.
Na kompletaci: rozvar s rozinkami
300 ml vody
2 lžíce cukru
2 lžíce rozinek
4 cl rumuVodu svaříme s cukrem, rozinkami a na závěr přidáme rum.
vlašské ořechy
kakao
Na podávání: čokoládový krém
200 g moučkového cukru
200 g kakaa
4 cl rumu
studená vodaPřesátý cukr a kakao vymícháme s rumem a studenou vodou dohladka.
vyšlehaná šlehačka
vlašské ořechy
Kompletace moučníku:
Z pečených korpusů sejmeme pečicí papír.
Světlý piškot vložíme opět do pekáče, vydatně jej pokapeme rozvarem s rozinkami, posypeme ořechy a pokryjeme polovinou vanilkového krému. Zakryjeme kakaovým piškotem, pokapeme rozvarem s rozinkami, poklademe ořechy a navrstvíme druhou polovinu krému. Povrch posypeme kakaem a necháme přes noc odležet.
Druhý den lžící vykrajujeme halušky, podáváme se šlehačkou, přeléváme čokoládou a sypeme ořechy.
Ohodnoťte tento recept: