Moučníky a cukroví

Vánoční štola s marcipánem

Těsto

125 g plnotučného tvarohu
75 g rozpuštěného másla
50 g podmáslí
kůra z ½ citronu
1 vejce
70 g cukru krupice
100 g rozinek
100 g sušených brusinek
100 g sušených meruněk
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 g soli
2 g muškátového oříšku
2 g anýzu
200 g marcipánu

Na dokončení

70 g rozpuštěného másla
70 g pudrového cukru

Do mísy dáme podmáslí, tvaroh a rozpuštěné máslo, přisypeme cukr a promícháme. Přistrouháme citronovou kůru, přidáme špetku soli, muškátový oříšek, anýz a vejce a znovu promícháme.

Sušené meruňky, brusinky a rozinky si nakrájíme nadrobno a vsypeme do směsi. Poté přisypeme mouku a prášek do pečiva. Jemně promícháme, jen dokud se těsto nespojí. Marcipán vyválíme do válečku.

Těsto vysypeme na pomoučený plát a rukama vytvarujeme obdélník. Položíme na něj váleček marcipánu a zamotáme dovnitř. Přendáme na plech s pečícím papírem a ihned pečeme v troubě na 170 stupňů asi 25–30 minut. Pro jistotu zkusíme špejlí.

Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

42 hlasů

Další recepty Celý díl