Gerbeaud řezy (žerbó)


Ačkoliv jsou Gerbeaudovy řezy řazeny mezi nejvýtečnější dezerty hodné místa za výkladní skříní těch nejlepších cukráren, připravují se s oblibou i doma. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek famózní. Kvalitní meruňková marmeláda a bohatá vrstva ořechů udělá své.
na pekáč o rozměru 32 × 24 × 5 cm
Těsto
40 ml mléka
8 g droždí
20 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
1 čajová lžička kypřicího prášku
100 g másla
1 žloutek
špetka soli
mouka na podsypání
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a pod utěrkou necháme vyběhnout kvásek.
Mouku smícháme s kypřicím práškem, změklým máslem, žloutkem, špetkou soli a kváskem v hladké těsto.
Těsto rozdělíme na čtyři části a každou vyválíme dotenka na velikost pekáče. První část přeneseme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Těsto potřeme ⅓ dávky meruňkové marmelády, posypeme ⅓ ořechové směsi (viz náplň níže), pokryjeme druhým vyváleným plátem a proces ještě dvakrát opakujeme.
Posledním plát těsta, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25−30 minut.
Upečený dezert necháme vychladnout a poléváme jej čokoládovou polevou, necháme ztuhnout, dobře odležet (nejlépe do druhého dne).
Náplň
140 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
mletá skořice podle chuti
240 g vlašských ořechů
citronová kůra
600 g meruňkové marmelády
Krupicový a vanilkový cukr smícháme s mletými vlašskými ořechy, dochutíme skořicí a citronovou kůrou.
Meruňkovou marmeládou těsto potíráme, poté sypeme připravenou náplní.
Čokoládová poleva
100 g 65% čokolády
1 velká lžíce másla
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a zjemníme lžící másla.
Ohodnoťte tento recept: