Tažený štrůdl s jablky a praženými vločkami


Těsto
200 g základní chlebové bezlepkové mouky
180 g zakysané smetany 15%
5 g xantanu
1 vejce
1 lžíci jablečného octa
25 g másla
3 g soli
Náplň
4 velká jablka
krupicový cukr dle chuti
1 vanilkový cukr
hrst amerických brusinek namočených v rumu
mletá cejlonská skořice dle chuti
Drobenka
hrnek podrcených bezlepkových ovesných vloček
3 lžíce másla
3 lžíce krupicového cukru
hrst vlašských ořechů1 rozšlehané vejce na potření
hrst sekaných mandlí
Mouku smícháme se solí a xantanem, přilijeme zakysanou smetanu s octem, přidáme vejce a změklé máslo. Rukou hněteme na lehce podsypané ploše, až máme hladký bochánek těsta, který rozdělíme na polovinu.
Drobenku si připravíme tak, že opatrně na másle opražíme cukr a po zkaramelizování přidáme vločky s nasekanými vlašskými ořechy.
Na ploše si rozprostřeme rovnoměrně asi 2 lžíce mouky na podsypání. Válečkem vyválíme co nejtenčí obdélníkový plát. Ten rovnoměrně posypeme drobenkou, pak nakrájenými jablky, přidáme okapané brusinky, krupicový i vanilkový cukr a zasypeme lehce skořicí (bereme vždy polovinu z celého množství náplně). Okraje plátu potřeme vejcem, dovnitř zahneme kratší konce a podélně srolujeme. Štrůdl opatrně rukama přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem, posypeme mandlemi a připravíme stejným způsobem druhou část těsta.
Pečeme ve vyhřáté troubě na horký vzduch na 175 °C asi 35 minut do zlatohněda. Po upečení necháme krátce vychladnout na mřížce a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: