Moučníky a cukroví

Linecké cukroví s mákem

36 slepovaných kousků

120 g jemné pohankové mouky + mouka na podsypání a vyvalování
40 g pudinkového vanilkového prášku
30 g mandlové mouky
30 g mletého máku
1 lžička lněné mouky
60 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
špetku soli
1 lžíce bio citrónové kůry
špetka mletého hřebíčku
½ lžičky cejlonské skořice
1 vejce
100 g studeného tuku (másla)
černorybízový džem nebo povidla na promazání

V míse smícháme sypké komponenty, přidáme vejce, koření a citronovou kůru. Přistrouháme celý kus tuku. Vypracujeme nelepivé těsto. (Pokud lepí, lehce podsypeme pohankovou moukou). Pak jej dáme do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout v potravinářské fólii.

Po vyndání z lednice zpracováváme vlažné na lehce podsypané ploše. Těsto si rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně z druhé. Troubu si vyhřejeme na 170-175 °C na statické teplo. Vykrájené tvary přendáváme na plech s pečicím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme vydýchat a mažeme. Cukrujeme moučkovým cukrem. Pečeme cca 1–2 týdny před Vánocemi, promazáváme cca 3 dny před Vánocemi.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl