Dalešické medové řezy


Med je tím zázrakem, který tvoří hlavní chuťovou složku těsta. Naprosto jednoduchý recept z Vysočiny, který se dědí z generace na generaci by neměl chybět ve vašem receptáři. Řezy jsou výtečné.
350 g moučkového cukru
700 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
2 vejce
100 g másla
4 lžíce medu
6 lžic mlékašvestková povidla
čokoládová poleva
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme vejce, mléko, med a máslo změklé při pokojové teplotě. Zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři stejné díly.
Z každého dílu vyválíme 5 mm tenký plát o stejné velikosti, která odpovídá plechům, na kterých budeme pláty péct. Těsto přeneseme na máslem potřený pečicí papír, začistíme okraje a přesuneme na plech. Těsto propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 15−20 minut dozlatova.
Vychladlé pláty potřeme švestkovými povidly, slepíme, polijeme čokoládovou polevou.
Jakmile čokoláda ztuhne, krájíme řezy ostrým nožem, který namáčíme v horké vodě.
Po každém řezu nůž otřeme papírovým ubrouskem, aby nám případné drobečky, které ulpěly na čepeli, nedělaly na řezu neplechu.
Ohodnoťte tento recept: