Pečené vepřové koleno na pivu s bramborovým salátem


Vepřové maso se dobře snoubí s hořkosladkou chutí piva. Vyzkoušejte recept z romantického pivovaru v Dalešicích.
4 porce
2 vepřová kolena zadní
mletý pepř
sůl
100 g špeku
1 velká cibule
4 lžíce cukru
1 citron
1 lžička chilli
svazek koriandru
500 ml 10−11° piva
Bramborový salát
400 g salátových brambor
1 kedlubna
10 ředkviček
100 g zakysané smetany
2 stroužky česneku
80 g sýru s modrou plísní
mletý bílý pepř
sůl
40 g čerstvého špenátu nebo polníčku
Vepřové koleno vykostíme, maso nařízneme, rozklepeme, osolíme a opepříme.
Špek nakrájíme na malé kostičky a vypečeme ho. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, opečeme ji dozlatova, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat. Poté přidáme chilli, nakrájený citron bez kůry a nahrubo nasekaný koriandr. Směs necháme zchladnout a poklademe jí připravené maso, zavineme a svážeme motouzem.
Maso vložíme do pekáče a zapečeme ve vyhřáté troubě na maximální teplotu po dobu 20 minut, poté snížíme příkon tepla na 160 °C, podlijeme pivem, přiklopíme a pečeme ještě asi 1,5 hodiny.
Z upečeného masa odstraníme provázek a nakrájíme jej na plátky a podáváme s bramborovým salátem.
Brambory uvaříme ve slupce s trochou kmínu, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Očištěné ředkvičky a kedlubnu nakrájíme na menší kousky.
Do zakysané smetany přidáme nakrájený česnek, nalámeme vyzrálý sýr a vymixujeme hladký dresink, který dochutíme pepřem a solí.
Brambory, ředkvičky a kedlubnu promícháme s dresinkem, na závěr přidáme čerstvé lístky mladého špenátu nebo polníčku a podáváme jako přílohu nebo jako samotný salát.
Ohodnoťte tento recept: